hagyatéki
értékbecslő

Mennyi illetéket kell fizetni a hagyatéki ingóságok megöröklése után?

Az örökléssel sokszor régi tárgyakat, antik értékeket is megszerezhetünk. A hagyaték során a közjegyző dönt arról milyen arányban és mely örökösök örökölnek. A döntés a hagyatéki leltárban feltüntetett adatok alapján történik. Fő szempont, hogy a 300.000 Ft alatti ingóságokat nem kell leltározni. Tehát ha az elhunyt rokon vagyontárgya nem olyan értékes akkor azt nem kell feltüntetni a leltárban. Ez alól is van kivétel, így például ha kiskorú vagy ismeretlen helyen tartózkodó örökös van, akkor minden egyes vagyontárgyat fel kell venni a leltárba és azt a leltárt készítő Polgármesteri Hivatal leltárelőadójának fel kell értékelnie, meg kell határozni a vagyontárgy tényleges értékét.

Ez egy olyan vagyontárgynál, mely sokkal értékesebb, mint pl. egy antik Herendi étkészlet nem biztos, hogy a laikusnak számító leltárelőadó valós értéket tud mondani. Ha ezt később szeretné eladni célszerű piaci értéket megállapítani, hogy elkerülje a személyi jövedelemadó fizetési kötelezettséget. Ha ehhez szakértőre van szüksége keresse a +36706000873 telefonszámon kollégáinkat, akik segítenek meghatározni a vagyontárgy értékét és esetleg ajánlatot is tehetnek a hagyatéki eljárás utáni megvásárlására is.

Azt tudni kell, hogy bizonyos esetekben a hagyatéki vagyon után illetéket kell fizetni. Ez vonatkozik a leltárba felvett ingóságokra is. Ennek a mértéke alap esetben 18 %. Ez az jelenti ha egy 500.000 Ft értékű régiséget öröklünk azután 90.000 Ft vagyonszerzési illetéket kellene befizetni az állami adóhatóságnak.

Szerencsére azért nagyon sok kivétel van, és ezt az összeget az esetek nagy részében nem kell megfizetni. A mostoha és nevelt gyermek, illetve szülő 20 millió forint értékű vagyonig nem kell fizet illetéket. Ne felejtsük el, hogy ebbe az ingatlan is beleszámít és manapság már kevés az ilyen alacsony értékű ingatlan.

Azonban értékhatártól függetlenül nem kell fizetni az egyeneságbeli rokonok közötti öröklés esetén illetéket. Ez azt jelenti, hogy a gyerek, unoka, dédunoka, stb, illetve szülő, nagyszülő, dédnagyszülő stb nem fizet illetéket a megszerzett vagyon után legyen az bármilyen értékű is. Ugyancsak nem kell fizetni illetéket a túlélő házastársnak, valamint a testvérnek sem.

Ha az egyes értékeket ingyenesen tudjuk megszerezni, mert nem kell utánuk illetéket fizetni akkor a hagyatékban célszerű azokat piaci értékükben feltüntetni. Ez azért fontos, hogy ha esetleg később eladásra kerülne a sor akkor ne jelentkezzen szja fizetési kötelezettség. Azonban a túlértékelés sem állhat érdekünkben, hiszen mondhatjuk azt, hogy akkor jobb ha felsrófoljuk az árát, hátha be tudjuk mutatni a közjegyzői papírt és ha azon nagyobb az érték több pénzért tudjuk eladni azt. Itt figyelemmel kell lenni a keresletre és a valós értékekre is. Ugyancsak figyelemmel kell lenni arra is, hogy a közjegyző saját munkadíját, amit az örökösnek kell kifizetni a hagyatékban szereplő vagyon értéke után állapítja meg. Ha magasabbra kerül értékelésre egy-egy vagyontárgy az azzal jár, hogy a közjegyzőnek többet kell majd fizetnünk.

Minden eset más és más, ezért az örökösnek kell eldönteni mennyire ragaszkodik a valós értékekhez és mennyire próbálja befolyásolni a hagyatéki értékbecslést. Ha a cél a hagyatéki vagyon értékesítése az abban található régiségek, antik tárgyak eladása céljából bátran keresheti kollégáinkat a +36706000873 telefonszámon.