hagyatéki
értékbecslő

Ne fizessen adót az örökölt ingóság eladása után!

Mindenki életében eljön az amikor egy családtag elvesztése miatt közjegyző elé kerül a hagyatéki eljárás során. Kevesen tudják, hogy az örökölt ingóság értékesítése után is adófizetési kötelezettség következhet be.

Ha egy értékes tárgyat, például egy festményt örököl és azt azután értékesíti akár több százezer forint adófizetési kötelezettsége is keletkezhet. Ezért fontos, hogy a közjegyző elé olyan érték kerüljön, mellyel elkerülheti a kellemetlen meglepetéseket.

A hagyatéki eljárás során valamennyi nagyobb értékű ingóságnak meghatározzák az értékét. Tudni kell, hogy a 300.000 Ft feletti ingóságokat a törvény szerint a hagyatéki eljárás során leltározni kell. Az érték megállapítása a Polgármesteri Hivatal által folytatott eljárás során kerül meghatározásra. A hivatalban azonban ügyintézők ülnek, akik közigazgatási szakemberek és nem becsüsök, sokszor fogalmuk sincs egy-egy tárgy valós értékéről. A hagyatéki eljárás során az örökösök nyilatkozhatnak az ingóságok értékéről. Akár szakértő által készített véleményt is benyújthatnak. A hagyatéki értékbecslés ezekben az esetekben nagyon fontos. A korrekt és reális értékek meghatározásában állunk az Ön rendelkezésére.

A hagyatéki vagyon után kétfajta adó jellegű befizetési kötelezettség jelentkezhet:

  • vagyonszerzési illeték
  • személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség

Vagyonszerzési illetéket nem kell megfizetni azonban az elhunyt egyeneságbeli rokonának, azaz gyermek, unoka, szülő nagyszülő. Mentesül az illeték megfizetése alól a házastárs és a testvér is. Egyéb rokon esetében 18 %-os illetékfizetési kötelezettség keletkezik.

Ha pedig a megörökölt vagyontárgyat eladja akkor személyi jövedelemadó fizetési kötelezettsége keletkezhet. Itt a közjegyző által átadott hagyatékátadó végzésben megjelölt értéket kell figyelembe venni. Ha ettől drágábban sikerül eladni az ingóságot akkor a különbözet után 15 %-os szja fizetési kötelezettsége keletkezik.

Ezt példával érzékeltetve:

Ön édesapja után örökölt egy festményt, melynek az értékét a Polgármesteri Hivatalban 1.000.000 Ft-ban állapították meg és ebben az értékben adta át a közjegyző Önnek. Vagyonszerzési illetéket ez esetben nem kell fizetnie. Ön egy hagyaték felvásárlással foglalkozó cégnek megmutatja a képet, ahol kiderül, hogy ettől jóval többet ér és 5.000.000 Ft-ért sikerül eladnia. Így Ön 4.000.000 Ft-tal drágábban tudta azt értékesíteni, mely után jelentkezik az szja befizetési kötelezettsége. Ebből levonható a hagyaték megszerzésével kapcsolatos költségek (pl.temetési költségek, közjegyzői díj), de a fennmaradó összeg 15 %-át be kell fizetni a NAV felé. Ez jelen esetben megközelítőleg 600.000 Ft-ot jelent.

Ugye Ön sem akar feleslegesen adót fizetni? Forduljon hozzánk bizalommal, ha megbízható hagyatéki értékbecslőre van szüksége. Csak hívjon minket ide kattintva.

Ha Ön távolabbi hozzátartozója az elhunytnak akkor is fontos meghatározni milyen értékben kerüljön átadásra a hagyaték, hiszen az sem mindegy mennyi illetéket kell befizetni. Az értékbecslésnél számíthat ránk. És ha végül úgy dönt eladná az örökölt vagyontárgyat akkor is forduljon hozzánk. Korrekt áron felvásároljuk hagyatéki vagyonát azonnali átvétellel és gyors fizetéssel, +36706000873.