hagyatéki
értékbecslő

A kerámiák már hosszú ideje az ember olyan használati tárgya, melyet egyrészt a mindennapi életben tudnak hasznosítani, illetve díszítő elemként is nagyon kedvelt lakásberendezési tárgyak lehetnek.

Történetük az őskorra is visszanyúlik, hiszen már régen is használtak égetett kerámia edényeket. Igaz akkor elsődleges felhasználási funkciója határozta meg a kivitelét, kevésbé törődtek a díszítéssel és hogy az esztétikailag is hasznos legyen.

Csak később kezdtek el különböző festéseket, mázakat használni, díszesebb formákat is gyártani. Egy idő után pedig külön művészi ág lett a keramikusoké, gondoljunk csak Bod Éva, Fischer Ignác, Gorka Géza, Kis Rooz, Ilona vagy éppen Kovács Margit alkotásaira. De a neves porcelángyárak, mint például a Herendi, vagy a Zsolnay is nagyon sok értékes darabot készített. És akkor még nem említettük meg a híres külföldi gyárakat, a Meisseni vagy a Fischer kerámiákat.

Ezek nagy része nagyon értékes és vannak közöttük igazi ritkaságok is. De a régi időkből származó népi kerámiák is képviselhetnek magas értéket. Nagy divat volt a népi kultúrát is felhasználni a kerámiák díszítéséhez. Biztosan hallott már a korondi porcelánokról is, ahol gyönyörű alkotások születnek népi művészektől.

Egy-egy porcelán készítésének idejét sokszor nagyon nehéz meghatározni. Egyes darabokon már erre utaló jelzéseket találhatunk rajtuk, de például a népi művészek által készített daraboknál nem biztos, hogy ilyet találunk. Sokszor szinte ugyanolyan darabokkal találkozhatunk mégis akár több száz év különbség lehete közöttük.

Egy kerámia értékét igazán sok tényező határozza meg. Ha Önnek birtokában van olyan réginek vélt darab akkor nagyon körültekintően kell eljárni, hogy meg tudja becsülni azt. Ha bizonytalan keresse bizalommal kollégáinkat a +36-70-6000873 telefonszámon, akik segítenek Önnek meghatározni a kerámia tárgyak értékét.

A különböző mázak stílusa, a festési motívumok, a díszítőelemek mind lehetnek olyan elemek, melyek segítik a darab korának és értékének meghatározását.

Ha azonnal készpénzre lenne szüksége akkor nemcsak értékelést kérhet tőlünk, de korrekt áron fel is vásároljuk azokat. Bizalommal forduljon kollégáinkhoz, nekünk az a célunk, hogy Ön is maximálisan elégedett legyen és jó érzésekkel töltse el a megkötött üzlet. A +36-70-6000873 telefonszámon folyamatosan állunk rendelkezésére.