hagyatéki
értékbecslő

A hangszergyártás nagyon régi hagyományokkal rendelkezik. Az 1900-as években, vagy azt megelőzően készített hangszerek igazi antikvitásnak számítanak. Nagyon sokan gyűjtik őket, legtöbbször olyan személyek, akik maguk is szívesen játszanak valamilyen hangszeren. Van aki egy bizonyos hangszer típust, pl vonósokat, vagy gitárokat, de van olyan is aki szinte mindenevő ezen a téren.

A régi hangszerekre jellemző volt, hogy szinte mindent kézzel készítették. Ismerünk egész családokat is akik hangszergyártásban nagyon híresek voltak. Gondoljunk csak a Stradivari vagy az Amati hegedűkre vagy a Bösendorfer zongorákra. Nagyon értékes darabok is készültek, így például az említett zongorakészítő egyik darabja 65 millió forint körüli értéket képvisel.

De vannak magyar hangszerkészítők is, akik maradandót alkottak az utókor számára, így például Lenhardt János hegedű és hárfa készítő, aki az egyetlen pedál hárfa készítő volt Magyarországon.

Az antik hangszerek értékét laikus szemmel nehéz megállapítani. Egyértelműen függ a koruktól, de sok egyéb tényezőt is figyelembe kell venni. Befolyásolja azt a történelmi jelentősége, egyedisége és természetesen az állapota is. Fontos, hogy megfelelően legyenek konzerválva, hogy ezzel megóvásra kerüljenek az esetleges károsodástól.

Ha egy ilyen antik darab kerül a tulajdonunkba mindenképpen körültekintően járjunk el. Ha bármiben is bizonytalan lenne vegye fel a kapcsolatot +36-70-6000873  telefonszámon kollégánkkal, aki tanácsokkal fogja Önt ellátni mit is tegyen.

A hangszer értékének meghatározása komoly és összetett feladat. Nemcsak a korát, de állapotát is figyelembe kell venni. Meg kell nézni mennyire egyedi darab lehet, mennyire különleges. Mennyire gondosan kezelték eddig és vigyáztak arra, hogy megmaradjon az utókornak.

Egy gyűjtő nem feltétlenül használni szeretné ezeket a darabokat, de ha például egy antik zongora hibátlanul működik az jelentősen emeli az árát. Ha esetleg leverődött, hiányos akkor vizsgálni kell, hogy mennyibe kerül a restaurálása.

Ez mind olyan körülmény, amit egy antik hangszernél figyelembe kell venni. Ha Ön szeretne megválni egy ilyen darabtól nagyon jó döntés, ha rengeteg tapasztalattal rendelkező kollégáinkat felhívja a +36-70-6000873 telefonszámon, aki segít Önnek az eszköz értékének megállapításában és akár azonnal készpénzért meg is vásárolja azt Öntől.