hagyatéki
értékbecslő

A porcelánok az egyik legkedveltebb és legkeresettebb termékek a gyűjtők körében. A kerámiák egyik fajtája, melyet magas tűzön – mázasan 1200°C és 1400°C – égetnek ki és rengeteg díszítési lehetőséggel rendelkezik.

Európába először kínai porcelánok jelentek meg, melyeket a keresztes lovagok hoztak magukkal. A kínai porcelángyártás mindig is aprólékos, mesteri munkákkal készült. hatalmas múltja van, a 600-as évektől jelentek meg először. Igazi nívós darabok készültek, melyeket előszeretettel gyűjtenek napjainkban is az irántuk rajongók.

Európában több helyen is gyorsan elterjedt a porcelángyártás. Franciaországban jelent meg az első porcelángyár, de az igazi európai porcelánt először Németországban készítették. A méltán híres meisseni porcelángyárat 1710-ben alapították.

Magyarországon elég későn indult el a porcelángyártás. 1827-ben indult el az első gyár Telkibányán. A lejelentősebb gyár a herendi volt, mely elsősorban barokk és empire formavilágú termékeket gyártott. A másik nagyon ismert porcelángyár a Zsolnay, mely 1926-ban kezdte el a használati porcelángyártást. Ezek az étkészletek ma is az egyik legmagasabb színvonalú porcelánok az országban. Igazi luxus terméknek számítanak, melyet fajansz kézi festéssel láttak el.

Több neves porcelángyár is működött az országban, ilyen például a Hollóházi. A magyar porcelángyárakra jellemző volt a népi valamint a növényi motívumok használata.

Egy porcelán tárgy értékének meghatározásánál elsődleges körülmény, hogy melyik porcelángyárban készült. Általában a neve porcelángyárak jellegzetes emblémával látják el a termékeiket. Így például a Zsolnay gyár által készített darabokon a zöld öttorony, alatta kurzív blokkbetűs „Zsolnay Pécs” felirat, majd pajzsban három kispajzs „Zsolnay Pécs” és „Made in Hungary” felirattal szerepel.

A különböző gyárakban is sok egyedi termék készült, melyek igazi ritkaság számba mennek, áruk ezért is kiemelten magas. De az egyes gyűjtemények is emelhetik a termékek árát. Egy antik teljes gyűjtemény, vagy egyedi darab ára akár több százezer forint is lehet, de milliós tételekről is beszélhetünk.

Fontos az egyes garnitúráknál, mint például étkészlet vagy teáskészlet, hogy teljes-e a gyűjtemény. Ha hiányos, vagy csak 1-1 darab van meg az is fontos lehet, hiszen lehet hogy egy gyűjtőnél pont az az egy darab hiányzik.

A legértékesebbek kézzel festettek, de előfordulnak ritkább matricás darabok is. Ezen kívül fontos, hogy milyen állapotban van a porcelánunk. ha kopottabb, esetleg van rajta leverődés az mindig csökkenti az értékét. De ennek mértéke egyedi megítéléstől függ.

Nagyon sokféle porcelán termék készült. Vannak közöttük használati tárgyak, olyan amit naponta is használhatunk, de vannak kifejezetten díszítésre alkalmas darabok is.

Ha a tulajdonában lévő porcelánok értékét szeretné meghatározni keresheti bizalommal kollégánkat a +36706000873 telefonszámon, de ha szeretné eladni azt akkor is fordulhat hozzánk. Készpénzzel azonnal megvásároljuk azt tisztességes áron.